søndag 28. april 2013

Mandagsmat

Hver mandag framover har jeg  ambisjoner om å legge ut én ny oppskrift. I dag byr jeg på en enkel risotto, kanskje med litt utradisjonelle ingredienser for noen. Litt søtt og litt salt, en anelse smak av lysere tider, men samtidig en lun og god rett som passer til den etterlengtede våren vi alle venter på. Første rett ut er:

                                                  Risotto med eple og gorgonzolaFoto Line Dammen


Risotto med eple og gorgonzola
4 porsjoner

4 dl arborioris
1 dl hvitvin
2 ss olivenolje
2 ss med creme fraish
1 kvist med rosmarin
1 liter kokt vann 
2 terninger hønsebuljong
3 selleristang- stenger
2 hvitløkskløfter
2 charlottenløk
1 sitron 
2 epler ( Granny Smith eller røde harde epler)
2 ss sesamfrø
50 gram parmesan
pepper
salt
150 gram gorgonzola eller annen blåmuggost 

Start med å finhakke hvitløken og skjær selleristangen i tynne tynne skiver. Samtidig tar du et halvt eple med skallet på og skjærer i tynne skiver. Resten skreller du og skjærer i små terninger. Legg til side. Riv nå skallet fra sitronen og del så sitronen i to og skvis saften over eplene og la ligge.
Ta en medium stor kjele og sett på varmen. Hell i olivenoljen. Når det har blitt varmt tar du i selleribitenen, hvitløken og charlottløken og rosmarinen. Fres et par minutter på svak varme. Det skal ikke bli brunt. Så tar du i risen og rører godt rundt i et par minutter, også på svak varme. Hell nå over hvitvinen og la den absorbere under svak varme.
Nå skal du spe på med vann blandet med buljong, bare litt og litt av gangen i ca 15 minutter,  under middels varme til den har blitt al dente. Etter ca 15 minutter heller du oppi eplebitenne og smuldrete biter av  gorgonzola. La det putre på svak varme i ca 5 minutter mens du rører. Kjenn om eplebitenen er blitt litt myke. Salte, peppre og ta i creme fraiche og 4 ss med parmesan.

Lag porsjonsskåler til servering. Pynt med ristede sesamfrø, epleskivene, parmesan og noe grønt på som frisker opp. 

Velbekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar